Яблучний Спас: традиції та історія свята

19 серпня відзначається велике свято - Яблучний Спас, Другий Спас або, як його ще називають, Спас на горі, Середній Спас, Преображення або Преображення Господнє.

Читайте також: Скільки вихідних буде на День Незалежності

Вважається, що з настанням Яблучного Спаса закінчується літо і приходить пора осені. Після цього свята дійсно стає прохолодно.

Як і у випадку з Медовим Спасом, до настання якого не можна їсти мед, до Яблучного Спаса небажано їсти яблука. Зате в свято - хоч греблю гати.

Традиційно в цей день необхідно святити яблука, а після обов'язково слід віднести кілька штук на могили родичів. Можна святити плоди і фрукти нового врожаю, мед, хлібні колоски. Також на Яблучний Спас готують пісні страви, в яких основним інгредієнтом є яблука.

Раніше до свята відбувався "обряд засівання полів": на прохання господарів священик кропив зорану землю святою водою. Цей обряд означав початок засіву.

Прикмети на Яблучний Спас

- Який Другий Спас, такий і січень.

- Який день на Другий Спас, такий і Покров.

- Сухий день віщує суху осінь, мокрий - дощову, а ясний - сувору зиму.

- До Другого Спаса не їдять ніяких плодів, крім огірків.

Історія свята

У свята є й інша назва - Спас на горі. Згідно з переказами, одного разу Ісус Христос з трьома своїми учнями піднявся на гору під назвою Фавор. Як тільки добрався він до самої вершини і безпосередньо зійшов на неї, він змінився. Неймовірної білизною засяяло його вбрання, і обличчя його також засяяло. І саме звідси з'явилося ще одне свято - Преображення Господнє. Він завжди нагадує віруючим про духовне очищення і вдосконалення.

Новини компаній
13:00, 13 березня