Великодні страви — це освячені в церкві страви, які споживали під час великоднього родинного сніданку. Святили здебільшого страви, яких у період Посту не вживали у їжу: шинку, ковбасу, сир, масло, яйця тощо. Особливе значення мали яйця: зварені й очищені від шкаралупи, одноколірні крашанки та розписані писанки. Недарма в народі Великдень лагідно звали "червоним яєчком". Обов'язковими були і залишаються гіркі зела (наприклад, хрін), який подають до великоднього столу на згадку про гіркість Христових страстей. Подекуди святять і заправлені хроном бурячки. Та головною окрасою свяченого, все ж таки є паска.
У великодній кошик обов'язково потрібно покласти такі святкові елементи:
- паска — символ Воскресіння. Це священний (ангельський) хліб, що символізує також духовну поживу;
- яйця — основа всього, символ Всесвіту, духовної повноти, достатку, руху;
- крашанки — символізують цілісність;
- масло та сир — молочні продукти, що символізують зв'язок людей та Ісуса Христа. Як дитина дістає з молоком життя, силу та енергію, так і християни збагачуються від Ісуса священною енергією;
- шинка та ковбаса — символізують годоване теля, яке звелів зарізати батько після повернення додому блудного сина. Це символ прощення;
- сіль — символ тієї гіркоти, яку має пізнати кожен християнин, очищаючись від гріхів. Посвячена на Великдень сіль є оберегом від злих очей. Вважається: якщо посипати свяченою сіллю поріг, то жодна лиха людина не зможе зайти до хати;
- хрін — символ сили та здоров'я. Він символізує міцне коріння, що дає віра у воскресіння;
- свічка — символізує світло та Божу благодать.
Кошик варто прикрасити миртою — вічнозеленою рослиною, що є символом безсмертя та вічного життя. У жодному разі не можна пхати до кошика горілку, бо це святотатство. Обов'язковий елемент — вишитий рушничок, який треба вишити власноруч. Бо кожна господиня, що вишиває рушничок, творить своїй родині добру долю та довгі роки життя.
Читайте також: Розпочався Страсний тиждень: що робити кожного дня, обряди та прикмети