Святий Вечір – традиційна вечеря напередодні Різдва. Зазвичай, господині готують 12 пісних страв на вечерю, головна з яких - різдвяна кутя.
Не дивлячись на те, що кутя солодка, на Святвечір її куштують першою. Редакція "04597" зібрала найкращі рецепти різдвяної куті, аби вона вийшла смачною у кожної господині.
Інгредієнти:
- 250 г пшениці
- 60 г вершкового масла або олії
- по 2 ст.л маку та меду
- по 50 г волоських горіхів та родзинок
- 1 лимон
- 10 г кореня імбиру
- 100-110 г кураги
Спосіб приготування:
Пшеницю залити водою і залишити на ніч розбухати. Потім промити її та поставити на 30 хвилин варитися.
Поки каша ще тепла, додайте в неї вершкового масла та добре розмішайте. Далі, наріжте курагу кубиками, додайте родзинки, натріть імбир та цедру лимона. Все це замішайте разом з маком та подрібненими горіхами й додайте до каші. Зверху можна приправити кутю лимонним соком та поставити в холодильник на 2 години, щоб страва настоялася.
Інгредієнти:
- 100 г маку
- 100 г меду
- 300-350 г рису
- 150 мл рослинного молока
- вишні без кісточки (можна заморожені)
- пластівці мигдалю
Як приготувати:
Мак замочити окропом, потім злити воду. Збити в чаші блендера мак з медом. Додати цю суміш до молока. Рис відварити та перемішати з маковою сумішшю.
Вишні проварити з цукром чи медом, щоб з них витік зайвий сік. Зверху прикрасити кутю мигдалевими пластівцями.
Інгредієнти:
- перловка або пшениця – 300 г
- мак – 200 г
- сушені яблука – 100 г
- цукор – 2-3 ст. л.
- цедра ½ лимона
- волоські горіхи – 100 г
- сушена журавлина – 100 г
- родзинки – 100 г.
Як приготувати:
Запарити мак, родзинки і журавлину. З сушених яблук зварити узвар. Вибрати яблука та кинути пшеницю варитиися в узварі. Даємо охолонути. Яблука з узвару кладемо на сковорідку, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути. У розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. ВПрикрашаємо кут. карамелізованими яблуками з горіхами.⠀
Щасливого Різдва!