Меню на Різдво 2022: ТОП-3 небанальні рецепти куті

Святий Вечір – традиційна вечеря напередодні Різдва. Зазвичай, господині готують 12 пісних страв на вечерю, головна з яких - різдвяна кутя. 

Не дивлячись на те, що кутя солодка, на Святвечір її куштують першою. Редакція "04597" зібрала найкращі рецепти різдвяної куті, аби вона вийшла смачною у кожної господині.

Кутя з маслом та курагою

Інгредієнти:

  • 250 г пшениці
  • 60 г вершкового масла або олії
  • по 2 ст.л маку та меду
  • по 50 г волоських горіхів та родзинок
  • 1 лимон
  • 10 г кореня імбиру
  • 100-110 г кураги

Спосіб приготування:

Пшеницю залити водою і залишити на ніч розбухати. Потім промити її та поставити на 30 хвилин варитися.

Поки каша ще тепла, додайте в неї вершкового масла та добре розмішайте. Далі, наріжте курагу кубиками, додайте родзинки, натріть імбир та цедру лимона. Все це замішайте разом з маком та подрібненими горіхами й додайте до каші. Зверху можна приправити кутю лимонним соком та поставити в холодильник на 2 години, щоб страва настоялася.

Кутя рисова з ягодами та маком

Інгредієнти:

  • 100 г маку
  • 100 г меду
  • 300-350 г рису
  • 150 мл рослинного молока
  • вишні без кісточки (можна заморожені)
  • пластівці мигдалю

Як приготувати:

Мак замочити окропом, потім злити воду. Збити в чаші блендера мак з медом. Додати цю суміш до молока. Рис відварити та перемішати з маковою сумішшю.

Вишні проварити з цукром чи медом, щоб з них витік зайвий сік. Зверху прикрасити кутю мигдалевими пластівцями.

Кутя на узварі з карамелізованими яблуками і горіхами

Інгредієнти:

  • перловка або пшениця – 300 г
  • мак – 200 г
  • сушені яблука – 100 г
  • цукор – 2-3 ст. л.
  • цедра ½ лимона
  • волоські горіхи – 100 г
  • сушена журавлина – 100 г
  • родзинки – 100 г.

Як приготувати:

Запарити мак, родзинки і журавлину. З сушених яблук зварити узвар. Вибрати яблука та кинути пшеницю варитиися в узварі. Даємо охолонути. Яблука з узвару кладемо на сковорідку,  підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути. У розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. ВПрикрашаємо кут. карамелізованими яблуками з горіхами.⠀

Щасливого Різдва!