Українці скоротили споживання м'яса

Насамперед, зросли витрати на їжу. Однак при цьому сам набір продуктів спростився – зокрема, громадяни України стали більше їсти хліба та картоплі, і менше м'яса.

Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передають "Факти".

Зазначається: менше українці стали їсти й фруктів."В людському бюджеті сьогодні дуже виросли витрати на харчі. Водночас за період війни ми перейшли на споживання максимально спрощене. В нас навіть змінилася структура харчування. Набагато менше їмо м’яса і фруктів, більше – хліба й картоплі. Ми почали заміщати дорогі продукти дешевими, – каже експерт", – зазначив Пендзин.

Загалом же вартість продовольчого кошика в Україні зросла на 30%. Зокрема, суттєво здорожчала овочева група та ягоди. Крім того, зросли ціни на хліб, м'ясо та молочку. Причини – тимчасова окупація окремих регіонів України, дефіцит та висока вартість пального.

"Зараз літр бензину – це 51 грн, і ви спробуйте його ще купити, бо стоїть черга. До того ж заправляють насамперед технологічний транспорт, і це точно не стосується машин, які везли ранні овочі з фермерських господарств до Києва. І ось ми отримали дефіцит, який призвів до того, що ціна на ранні молоді овочі точно на 40-50% вища, ніж торік", – пояснив експерт.

Втім, запевняє він, вже незабаром ціни принаймні на овочі підуть униз. Тому що "почнуть з'являтися молоді із Київщини, Житомирщини, Полтавщини".

Джерело: Business UA